EET ve stopách DDT

12. června 2015,

DDT je chemikálie, kterou všichni po druhé světové válce pokládali za zázračné řešení všech problémů s obtížným hmyzem. Už počátkem šedesátých let se ale ukázalo, že tato látka významně škodí i ostatním živočichům včetně člověka, takže se musela její výroba omezit.

Až se nechce věřit, že zkratka elektronické evidence tržeb, která má zázračně vyřešit všechny problémy s obtížnými daňovými škůdci, vznikla náhodou, a ne jako tajný vtip, ne-li dokonce proroctví. Účinky EET na českou společnost totiž budou velmi podobné jako účinky DDT na lidstvo.

Donedávna se zdálo, že si vláda vystačí ve svém vládnutí jen s kritikou předchozích 25 let a s rušením toho, co bylo dříve zavedeno. Rušily se zdravotnické poplatky, vláda rozhodla o ukončení druhého důchodového pilíře, ale žádná vlastní řešení zatím nenabízela. K tomu se dostala až minulý týden schválením návrhu zákona o evidenci tržeb, který bude v příštích týdnech schvalovat sněmovna. První opravdu vlastní krok – a hned zásah s účinky o síle DDT!
 
Je mi až trapné opakovat všechny argumenty o nesmyslnosti představ Andreje Babiše – a po minulém týdnu i celé vlády. Že stát neumí pořádně postavit registr motorových vozidel s několika stovkami spolupracujících úředníků, ale troufá si za pár měsíců spustit systém stahující a ukládající prakticky každou hotovostní transakci v zemi u stovek tisíc připojených podnikatelů. Že náklady na zajištění funkčnosti a bezpečnosti systému budou mnohem vyšší a dosažené příjmy mnohem nižší, než si vláda maluje. Že systém samozřejmě stotisícům živnostníků zkomplikuje život, ne že to prostě naťukají na chytrém mobilu a odešlou.
 
Snaha vlády vyvolává víc otázek než odpovědí. Proč se mají různí techničtí antitalenti učit ovládat chytrý telefon, když bez něj dosud vydrželi? Jak často bude zlobit spojení té „jednoduché“ aplikace v telefonu s tiskárnou, bez které nelze vydávat povinné účtenky? Kolikrát denně dojde papír v tiskárně, když se bude dávat účtenka za každý rohlík, který si přijde koupit dítě cestou do školy?
 
Zastánci registračních pokladen se zaklínají záměrem zajistit slušným, daně platícím podnikatelům rovné prostředí. Za to si ale už dnes všichni stát platí svými daněmi – ten ale neumí využít nástrojů, které už dnes má, takže podnikatelům a jejich zaměstnancům přidělá další práci. Jako by nestačilo, že české firmy už nyní ztrácejí plněním daňových povinností víc času, než je ve světě zvykem. Je třeba jim to dále zkomplikovat!
 
Bohuslav Sobotka nikdy nepracoval v soukromém sektoru, od vysoké školy rozhodoval z poslanecké lavice o jiných. Je jasné, že nemůže dohlédnout, co jeho opatření způsobí. Dalo by se snad čekat, že Andrej Babiš takový vhled do reality mít bude. Jenže Babiš je velkopodnikatel. Na všechno má lidi, kterým řekne a oni to zařídí – má své účetní, právníky, správce počítačové sítě. Může se mu zdát, že nic není problém.
 
Ale třeba pan Vomastek z hospody na Roudnici nikoho takového nemá. Všechny své povinnosti si musí nastudovat sám, pro nastavení onoho chytrého telefonu a tiskárny si bude muset někoho objednat, stejně jako v případě, když se něco pokazí – a víme, jak ráda si technika občas zazlobí, zvlášť když s ní člověk není zrovna kamarád.
 
V nadcházejících týdnech nás čeká opravdové tsunami nového koaličního vládnutí. Ve Sněmovně se bude totiž vedle zavedení registračních pokladen projednávat také plošný zákaz kouření mimo jiné v hospodách a restauracích. To aby toho na všechny hospodské a jejich hosty nebylo málo. K tomu se bude hlasovat o zákazu svátečního prodeje ve velkých obchodech, protože stát ví lépe, co kdy mají lidé dělat. A tak dále. Prostě plošný postřik všemožných škůdců v koaliční režii.
 

štítky: # # #