Střet zájmů jako hrom

8. dubna 2015,

Jestli projde novela zákona o spotřební dani týkající se biopaliv, zapíše se Česká republika do dějin politiky jako učebnicový příklad střetu zájmů. Člen vlády sám zákon napíše, sám ho prosadí v parlamentu a pak sám vyrobí lukrativní biosložku, jejíž daňová podpora by jinak letos v červnu skončila. Sám si tak díky tomu připíše na účet ne tisíce, ne milióny, ale rovnou miliardy korun.

 
Stát se na spotřební dani z paliv vzdá zhruba 1,8 mld. Kč ročně. Bez toho by paliva s biosložkou byla dražší než běžná paliva a logicky by o ně byl menší zájem. Tratili by na tom dodavatelé biosložky. Kolik? 
 
Babišův Preol v uplynulých letech utržil jen za biosložku FAME přes 2,5 miliardy korun ročně. 
Podíl Babišových firem na trhu je přitom kolem 50 procent, podle médií ovšem nedávno zasáhla ministrem financí zřízená daňová Kobra u konkurence, takže se ten poloviční podíl nejspíš o něco zvýší. 
 
Konečně pochopíme, co přesně znamená Babišovo slavné heslo „řídit stát jako firmu“ – celý život řídil firmy ve svůj prospěch! 
 
Novela zmíněného zákona navíc fakticky vynucuje ještě vyšší než dosavadní používání biosložek u běžných paliv. 
 
Přitom Evropa už dnes jde opačným směrem a od povinných kvót biosložek v palivech ustupuje. 
Ukázalo se totiž, že opatření stojí spotřebitele nejen více peněz, ale je ke všem bědám ještě méně ekologické. Nikdo po nás už takové daňové zvýhodnění nechce. Je to jen na rozhodnutí našich zákonodárců. 
 
Bude napínavé sledovat, jak Andrej Babiš pro své voliče demonstrativně odejde z hlasování a nechá zákon odhlasovat své stranické zaměstnance. 
 
Jenže ministr financí je ve své druhé roli průmyslníka také hlavním sponzorem „hnutí“ ANO, tedy i jeho kampaně před sněmovními volbami v roce 2013. 
 
Každý poslanec a každá poslankyně za ANO tak bude mít při hlasování o tomto zákonu mimořádnou příležitost vrátit panu předsedovi, co do nich investoval. Vlastně mnohem víc, a to z peněz nás všech. 
Co by měl klub ANO udělat? Odpověď je jednoduchá jako věta na billboardu – prostě se zdržet hlasování kvůli střetu zájmů. Uvidíme, jestli to někdo udělá… Ještě větší otazník pak vyvolává, jak se zachová sociální demokracie. 
 
Pokud zákon projde, bude to bohužel další smutné české „nej“. Zarážející je, že média o celém problému s biopalivy až na pár výjimek zarytě mlčí. U jakékoli předchozí vlády by takový „megafaul“ jejího člena vlády plnil titulní stránky všech novin. 
 
Teď je stále mrtvolné ticho po pěšině. 

štítky: # # # # #