Ministryně Válková zlehčuje nacistický útlak. Měla by se omluvit

24. března 2014,

Výrok ministryně spravedlnosti Heleny Válkové k poměrům za protektorátu musíme odsoudit jako hloupý a historicky nepravdivý. V rozhovoru pro internetový deník Echo24.cz Helena Válková odsoudila poválečný odsun německého obyvatelstva s poukázáním na to, že se toho údajně „v protektorátu zas tolik nedělo.“

Uvedení odsunu Němců do takové souvislosti je neakceptovatelné a historicky nesmyslné. Popírá nebo přinejmenším přehlíží utrpení tisíců Židů, kteří byli z českého území za války odsunuti a následně vyvražděni, popírá vyhlazení celých českých obcí, popírá utrpení tisíců zabitých odvážných obyvatel, kteří se postavili nacistické zvůli. Svým výrokem paní ministryně relativizuje léta nesvobody, do kterých nacistické Německo naši zemi uvrhlo a pod hrozbou násilí a smrti v atmosféře strachu nutilo žít miliony českých občanů.

Nikterak při tom nepopíráme, že pro naše vlastní vyrovnání s historií bylo důležitým krokem přiznání viny za násilný odsun Němců. Spojit ale odsouzení této historické události se zlehčujícím hodnocením protektorátní éry je naprosto neakceptovatelné. Je ostuda, pokud se tak vyjádří členka české vlády. Měla by svůj výrok vzít zpět a omluvit se za něj.

štítky: # # # #