Úvodní slovo Novinek 2 / 2014

19. února 2014,

Milé členky a členové ODS,   máme za sebou mediálně nabitých 14 dnů. Vyvrcholily jednáním o důvěře kabinetu Bohuslava Sobotky. Jak Petr Fiala na tiskové konferenci před jednáním, tak spolu s ním další naši poslanci v průběhu sněmovní rozpravy vysvětlovali, proč ODS nemůže tuto vládu podpořit. Hlavním důvodem je nepochybně řada protimluvů v programovém prohlášení vlády. To na jedné straně slibuje jazykem obecných frází například lítý boj s nezaměstnaností a na druhé straně zvyšuje minimální mzdu a zhoršuje podmínky […]

Milé členky a členové ODS,

 

máme za sebou mediálně nabitých 14 dnů. Vyvrcholily jednáním o důvěře kabinetu Bohuslava Sobotky. Jak Petr Fiala na tiskové konferenci před jednáním, tak spolu s ním další naši poslanci v průběhu sněmovní rozpravy vysvětlovali, proč ODS nemůže tuto vládu podpořit. Hlavním důvodem je nepochybně řada protimluvů v programovém prohlášení vlády. To na jedné straně slibuje jazykem obecných frází například lítý boj s nezaměstnaností a na druhé straně zvyšuje minimální mzdu a zhoršuje podmínky pro živnostníky. Znovu jsme také připomínali, že na samém počátku této vlády je ohnutí zákonů. Aby vůbec mohla vzniknout, musela vládní koalice vyslyšet podmínku hradu a jasně společnosti říct: ANO, když to budeme potřebovat, tak si prostě zákon přizpůsobíme, pro někoho zákony platí, ALE někdo si je může ohnout.

Jasně jsme také řekli, že budeme opozicí konstruktivní a že svou kritiku budeme spojovat s našimi návrhy řešení. Přijímáme ale přirozený úkol opozice dívat se kritickým pohledem a kontrolovat. Konečně bez adresné a pádné kritiky bychom těžko v budoucnu přitáhli pozornost médií.

Uplynulé období přineslo také mediální odezvy pro ODS negativní. Obvinění expremiéra Petra Nečase a „snové“ zdůvodnění vrchního státního zástupce z Olomouce muselo nutně vyvolat naši viditelnou odezvu. Nebylo možné mlčet v okamžiku, kdy státní zástupce veřejně připouští, že si není jistý trestným činem, ale že chce obviněním řešit závažný celospolečenský problém. I když u velké části veřejnosti nemusí být takové vystoupení přijímáno pozitivně, ODS nemůže takový zásah do standardních demokratických postupů pasivně snášet. Není možné, aby se pochybnost o politickém kroku stala do budoucna dostatečným důvodem pro obvinění politika.

A po této ráně přišla hned další v podobě medializace kauzy Ivo Rittiga a pražského dopravního podniku. Média si dala záležet, aby obě kauzy propojila. Ta serióznější alespoň dala zaznít vyjádření Lenky Bradáčové, že spolu obě kauzy skutkově nesouvisejí. Jenže nás se jako politické strany dotýká i mediální zkratka a ta znovu ukazuje záda značce ODS.

Ptáte se přirozeně, jak takovému tlaku čelit: Snadné to nebude. Musíme pozornost médií zaujmout našimi tématy a názory těch, kteří nemohou být s ničím negativním spojováni. A musíme poukazovat na to, že s druhým případem nás naopak pojí zejména ta souvislost, že to byl právě náš tehdejší primátor a nynější poslanec Bohuslav Svoboda, kdo poctivě začal podmínky v pražském dopravním podniku odvážně měnit.

A o čem, že by se mohlo mluvit a psát v příštím týdnu? Představením kandidátky ODS pro volby do europarlamentu fakticky začne první část předvolební kampaně. Kromě tváří kandidátů zazní jistě i první témata kampaně.

štítky: