Události, komentáře: Komisař OSN kritizuje Česko za postoj k uprchlíkům

22. října 2015,

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Husajn obvinil Česko ze systematického porušování práv uprchlíků. Kvůli výrokům o islámu kritizoval také prezidenta Miloše Zemana. Podle Hradu jde jen o vystupňovanou kampaň proti Česku, která souvisí s jeho postojem k migrační krizi. Jsme xenofobní? Je kritika komisaře OSN oprávněná? A co si z ní čeští politici a prezident Miloš Zeman vezmou? O tématu přišel do Událostí, komentářů ČT diskutovat místopředseda ODS Martin Kupka.

 

Celý rozhovor s místopředsedou ODS Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Česko systematicky porušuje lidská práva běženců, to dnes prohlásil vysoký komisař OSN pro lidská práva. Jmenovitě kritizoval prezidenta Miloše Zemana kvůli jeho výrokům o islámu. Výhrady OSN odmítl on i premiér, probereme v úvodním tématu. 

David BOREK, moderátor:

Hezký večer. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ostrá kritika Česka kvůli přístupu k uprchlíkům z úst OSN. Čeští politici ale obvinění odmítají. 

Ivan LUKÁŠ, redaktor:

Zbytečné zadržování v detenci a ponižování, vysoký komisař Zajd Raad Husajn Česko kvůli uprchlíkům nešetřil. 

redaktor /citace: Zajd Raad Husajn, vysoký komisař OSN pro lidská práva/: 
„Podle důvěryhodných zpráv z různých zdrojů není porušování lidských práv migrantů ani ojedinělé, ani náhodné, ale systematické. Zdá se, že jde o nedílnou součást politiky české vlády zaměřené na to, aby odradila přistěhovalce a uprchlíky od vstupu do země, nebo aby tam zůstávali.“ 

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/: 

Ta kritika není na místě. Česká republika se snaží dlouhodobě nejenom teď v této migrační krizi, ale dlouhodobě respektovat mezinárodní úmluvy. 

redaktorka: 

Uprchlická zařízení. 

Ivan LUKÁŠ, redaktor:

Podle OSN zbytečných 40 až 90 dnů za mřížemi třeba v Bělé. 

osoba: 

Irák. Tři měsíce. Rodina. Tři měsíce tady. 

Ivan LUKÁŠ, redaktor:

A taky nedůstojné životní podmínky a neospravedlnitelné zadržování dětí, kritika OSN se v řadě bodů shodovala s výtkami české ombudsmanky Anny Šabatové. 

Anna ŠABATOVÁ, veřejná ochránkyně práv /20. 10. 2015/: 

V tuto chvíli si myslíme, že Bělá-Jezová není uzpůsobena pro děti. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/: 

Postupně podmínky pro uprchlíky zlepšujeme a nemyslíme si, že porušujeme jakoukoliv směrnici. 

redaktorka: 

Prezidentovy výroky. 

Ivan LUKÁŠ, redaktor:

Kritika se snesla i na hlavu státu. Výroky prezidenta Miloše Zemana označil vysoký komisař OSN za xenofobní a islamofobní. 

Miloš ZEMAN, prezident republiky /24. 6. 2015/: 

Islámské texty říkají – nevěřícího je třeba buď zotročit nebo vyhladit. 

Jiří OVČÁČEK, mluvčí prezidenta: 

Prezident republiky dlouhodobě varuje před islámským fundamentalismem, před nebezpečím, který znamená mezinárodní terorismus. Je to proto zcela nepochopitelné, že se stává terčem této kampaně, která je vedena ze zahraničí. Pan prezident nebude měnit své názory, ani svá vyjádření. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/: 

Prezident Zeman tematizuje věc, která je důležitá, o které se prostě musíme bavit, a to není šíření xenofobie. 


Jaroslav FALTÝNEK, místopředseda hnutí /ANO/:
 

Pan prezident hovoří tak, jak je zvyklý mluvit na rovinu. 

Ivan LUKÁŠ, redaktor:

Komuniké OSN se ale pozastavilo i nad veřejnou peticí proti imigraci, kterou inicioval bývalý prezident Václav Klaus. Reakce parlamentních stran byla až na jednu výjimku vzácně jednotná. Vysoký komisař by se měl do Česka podívat. 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/: 

Nevím o tom, že by tady byl, přesvědčil se na místě o čemkoliv. 

František LAUDÁT, člen předsednictva strany /TOP 09/: 

Vláda dodržuje zákony této země a ona musí a má primární povinnost chránit bezpečnost občanů. 

Ivan GABAL, poslanec /KDU-ČSL/: 

Spojené národy reprezentují poměrně relevantního arbitra, nebo řekl bych někoho, jehož názor je potřeba brát vážně. 

Marek ČERNOCH, místopředseda hnutí /Úsvit = národní koalice/: 

Tady se rozhodně žádná lidská práva neporušují. 

Ivan LUKÁŠ, redaktor:

Ověřit by to měla návštěva zařízení pro uprchlíky, o kterou požádali velvyslanci evropských zemí. Za přítomnosti novinářů ji slíbilo zorganizovat ministerstvo vnitra. Redakce a Ivan Lukáš, Česká televize. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A já ve studiu vítám dva místopředsedy, tím prvním je Ondřej Benešík, místopředseda KDU-ČSL. Dobrý večer. 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Dobrý večer. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A proti němu sedí Martin Kupka, místopředseda ODS. Dobrý večer i vám. 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Dobrý večer. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, my jsme slyšeli a viděli, že ta kritika byla poměrně ostrá. Mě by možná zajímalo taková osobní otázka, na kolik, nebo jaké světlo, pánové, to začnu u vás, to vrhá na vás jako na politické reprezentanty této země? 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Já si myslím, že došlo k nedorozumění. Je důležité, aby se pan komisař přišel přesvědčit. A to, co zaznělo z úst ministra vnitra i ze strany pana premiéra, tak já považuju za velmi relevantní, prostě Česká republika uprchlickou krizi nezpůsobila, nebyla přichystaná od prvního momentu tak, aby tato zařízení mohla fungovat, byla plně vyhovující, ta situace se zlepšuje. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

To jste mi utekl, já se omlouvám, k tomu se dostaneme, ale vy jste mi utekl z té otázky, z té osobní otázky, to by mě zajímalo. Vy necítíte jako reprezentant země, pokud někdo, jako například OSN, mluví o systematickém, neojedinělém porušování lidských práv a že to na vás vrhá špatné světlo? 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Možná vrhá, právě proto je důležité si toto vysvětlit. Ono koneckonců, co se týče OSN, tak komisařem pro lidská práva je zástupce Saúdské Arábie, což je teokratická diktatura. Čili já bych OSN bral tak trošku s rezervou v některých ohledech. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pan Benešík bere OSN s rezervou. Když se zeptám vás na váš osobní pocit a na to, jak vy se sžíváte s rolí být takto označen? Jak to vnímáte? 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Přece podstatné je, jestli se to zakládá na skutečnosti, nebo jestli to vzniklo jenom na základě nějakých dohadů nebo zpráv. Zatím víme jediné, že tu nikdo z těch lidí konkrétně se nebyl podívat v těch zařízeních, že vyvozují tyto informace jenom z toho, co se odněkud dozvěděli. Navíc my teď ještě nemáme k dispozici ani onu písemnou zprávu. Ale bavit se o tom, jaké světlo to na nás vrhá, tak podle mě lze až v okamžiku, kdy to opravdu se opře o konkrétní návštěvu, o konkrétní zkušenost z toho místa. Do té doby můžeme jenom komentovat nějaký mediální fakt, který nás může mrzet. To mě mrzí. Ale já se domnívám, že v tomhle případě se to opravdu na realitě nezakládá a potvrzují to všechny zprávy, které mám k dispozici. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se možná zastavím u toho, co jste říkal vy, to znamená česká vláda. Pojďme se možná podívat na to, jak celou situaci dnes komentovala česká vláda a ta její nebo to její stanovisko bylo poměrně jasné. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/ /Události, 22. 10. 2015/: 

A opravdu si myslím, že by pan Husajn měl přijet do České republiky. Tak, jak jsem si tu zprávu přečetl, tak on hodně čerpá z médií, hodně čerpá ze zprávy ombudsmanky a dokonce cituje i mého kolegu z vlády, pana Pelikána, takže bylo by dobré přijet a podívat se na vlastní oči. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Stanovisko vlády se příliš neliší od toho, co jste říkali vy tady, pánové, ale přesto, řekněte mi proč, proč by tedy OSN říkala něco takového a proč by někdo, jako je vysoký komisař pro lidská práva, si takovou věc vymýšlel, nebo proč by to dělal? 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Já si myslím, že to poměrně jasně zaznělo. On ty informace čerpal z ne úplně dokonalých zdrojů, takže, proč to říkal, to je skutečně otázka na něho. Já nevím. Taky si tu otázku kladu. Nechápu to. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Berete jako ministra, koneckonců ministr byl citován a ombudsmanka byla citována v té zprávě, jsou to podle vás nedokonalé zdroje? 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Já jsem četl odpověď ministra na poznámky paní ombudsmanky a byly přesvědčivé, odpovídal na to, co je v těch zařízeních k dispozici. Mimochodem jsou tam k dispozici pedagogičtí pracovníci, jsou tam k dispozici psychologové, zajišťují se lékařské prohlídky. To jsou konkrétní fakta, která je možné položit proti té zprávě, kterou tady slýcháme z médií. A v tomto případě mám přirozenou snahu věřit faktům a ta v tomto případě nepotvrzují to, co slyšíme teď od komisaře OSN. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane Benešíku. 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Tady je také velmi důležité si vyjasnit pojmy. Myslím si, že i pan komisař smíchal dohromady několik druhů zařízení, on mluvil o těch detenčních, to znamená, o těch, kde jsou skutečně nelegálové, lidé, kteří nemají oprávnění v České republice pobývat. Ale jsou jiné druhy zařízení právě pro azylanty, pro skutečné uprchlíky, kteří prchají před válkou a situace v nich je samozřejmě jiná. Takže je také velmi důležité si říct, o jakém druhu zařízení mluvíme. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, na mě to trochu působí, že kdybych vám citoval větu, kterou jste tu slyšeli, to znamená, prezidenta republiky nebo respektive Hradu, mluvčího prezidenta republiky, že je to celá kampaň, že byste s tím souhlasili. Opravdu si myslí, že někdo tady dělá kampaň na Českou republiku a na to, jak my se chováme k migrantům? 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Já nevím, jestli je to kampaň nebo to není kampaň. Možná jenom podlehl skutečně nepřesným informacím a spojil je tak, jak se mu to třeba v ten okamžik hodilo. To se děje nejenom v České republice, že tu a tam i významné osobnosti podlehnou nějakým fámám nebo podlehnou informacím, které nejsou úplné, a vzniká potom vlna… 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobře, ale takové informace například … 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Já jsem je slyšel. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se omlouvám, pardon, ale například informace o tom, že jsou odebírány mobilní telefony, že migranti si musí platit sami za pobyt v tom zařízení. To jsou věci, které jsou pravda, a to je věc, kterou jaksi explicitně pan komisař kritizuje. 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Kritizuje také lhůty. Česká republika v tomto ohledu naplňuje všechny směrnice, čeká 42 dnů na to… 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A ty dvě věci, které já jsem zmínil? 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

To, že si uprchlíci ze své hotovosti platí za pobyt, pokládám za adekvátní, protože je jim poskytován náležitý servis a nevidím v tom nic špatného, co by mělo vést opovržení těmi zařízeními. Možná se to změní, ale v tento okamžik to podle mě není důvod k tomu, abychom nasadili na Českou republiku takto psí hlavu. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Stejná otázka i na vás. 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Pokud vím, tak uprchlíci si u nás nic neplatí, to platí právě ti ilegálové. Uprchlík prostě, pokud je skutečným azylantem. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá, ano. Ten, ano, pokud požádá o azyl, ano. Pojďme se bavit… 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Přesně tak, pokud požádá o azyl, tak má samozřejmě vše zdarma. On tam v tom zařízení zůstává, pokud nechce… 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

To nikdo nezpochybňuje. 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Jenom na minimální dobu nebo on tam může mít úplně volný režim, čili…
 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Nemusíme se tahat o slovíčka, tak… 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Rozlišujme. My se bavíme o dvou skupinách lidí. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano. 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

A já prostě trvám na tom, že uprchlík si u nás nic neplatí. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobře, ale těch je opravdu minimálně, protože, pokud se nemýlím, tak jich bylo asi 60. Pojďme se bavit tedy o těch migrantech, kteří jsou například v Bělé. Je to v pořádku, že ti lidé si musí zaplatit za detenci, v které zásadě nechtějí být? 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Ale oni v ní samozřejmě být musí, protože jsou nelegálně v České republice. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Mají si za to zaplatit? Mají mít právo nemít mobilní telefon? 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

To je otázka. To jsou záležitosti, které určitě budeme diskutovat. Ale myslím si, že obecně žádné zásadní námitky bych neměl. Ano, jestli mají mít telefon, nebo nemají. Další, řekněme, z mého pohledu poměrně velké detaily diskutujme, ale obecně souhlasím s pozicí vlády. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ještě jedna věc by mě zajímala, pánové, a to je věc, která s tím souvisí, a to je nějaká nálada ve společnosti. Můžu tady zmínit nedávný Eurobarometr, který byl poměrně nelichotivý, co se týče jaksi české společnosti, že je nejvíc netolerantní v Evropě, přesto, ať ty výsledky byly jakékoliv, to, jakým způsobem politici mluví při způsobu, nebo může ovlivňovat nálady ve společnosti takovým způsobem, že ta nálada netolerance je, řekněme, jedna z nejvyšších v Evropě? 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Samozřejmě, nejenom jak mluví politici, ale také, jak mluví média, myslím, že to jsou spojité nádoby. Ale osobně si nemyslím, že v České republice je nějaké vyšší procento xenofobů nebo rasistů, to v žádném případě. Podle mého názoru to procento je úplně stejné jak všude jinde, jenom český člověk a moravský člověk je obezřetnější, opatrnější a jaksi dívá se s opatrností na věci, které dobře nezná. Ale samozřejmě on taky spoustu věcí zná, on vidí, že prostě ten střet kultur, ty nepovedené integrace, asimilace lidí z tohoto kulturního prostředí v západní Evropě prostě je vidí, stačí se podívat i do okolních států jako je Německo, jako je Rakousko, jako je Francie, Velká Británie. A pokud si pustíte projev Davida Camerona, což je britský premiér, kde mluví právě o islamistech, kde mluví o muslimské komunitě, a je to veřejně dostupné, tak si myslím, že ty obavy nás jsou do velké míry oprávněné. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, na druhou stranu Velká Británie žije poměrně dlouhá léta s muslimskou komunitou a žila poměrně… 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Dlouhá léta v mnoha oblastech ne úplně dobře. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

V určitých oblastech, můžeme se bavit o /nesrozumitelné/ například, ale v určitých… 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Ano, přesně tak, ano. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
…oblastech v celkové zemi jaksi s menšími problémy než, než je mnohdy prezentováno. Jiná věc, říkáte – dívá se s opatrností. Otázka je, kde je jaksi hranice opatrnosti a kde už začíná xenofobie? 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Já si myslím, že platí na obě dvě strany. Nesmíme se chovat podle hesla toleruj moji netoleranci. Myslím si, že pokud se dostávají elementy, které jaksi nejsou schopny být kompatibilní s naší kulturou a otevřeně to říkají, chtějí například nastolit právo šaría a podobně, tak se prostě českému člověku nedivte, že je na to velmi obezřetný. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Opět bych vám mohl oponovat, že jsou to ojedinělé výkřiky, že to není nějaká masová záležitost. Stejná otázka i na vás, česká společnost nebo česká, moravská a slezská společnost, která byla označována za velmi tolerantní, se například v tom Eurobarometru, o kterém jsem již hovořil, ukázala jako málo tolerantní. Čí to je jaksi vina a je to věc, která vychází pouze z té emigrantské vlny podle vás? 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Já zkusím nabídnout i jiné číslo, ve srovnání s jinými státy střední Evropy žije v České republice poměrně vysoké procento ve srovnání třeba s Maďarskem nebo Slovenskem cizinců, jsou to 4 %, v Maďarsku 2 %, na Slovensku 1 %, to také o něčem vypovídá a mimochodem směřuje to proti téhle náladě. Chtěl bych říct především, že upozornit na vážná rizika, upozornit na ně otevřeně přece ještě neznamená, že se tím automaticky stupňuje ve společnosti vlna netolerance. Jestliže reálná rizika existují, má se jím přirozeně stát a kultura bránit. Je to přirozená reakce a neznamená to nutně, že tady vzniká nějaká emotivní dramatická obava. Co politik má ale nabídnout hned je také odpověď na to, co s tím dělat a jak těm rizikům bránit a potom se to samozřejmě může překlenout z té vlny, o které zmiňujete, do konkrétního návrhu, do konkrétních opatření a naopak vést k tomu, že ta společnost se nebude zmítat ve zbytečných obavách, pokud najde odpověď na to, jak s tím problémem nakládat. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, já bych řekl, a tím bych to tak ukončil, že to, aby se společnost nezmítala ve zbytečných obavách, je koneckonců také váš úkol. Já vám děkuju za dnešní návštěvu v Událostech, komentářích. Hezký večer. 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Na viděnou. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Na shledanou. 

štítky: # # # # #