Události, komentáře

21. listopadu 2014,

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s místopředsedou ODS Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Miloš Zeman by měl některé své výroky konzultovat s vládou – vzkaz premiéra. Hrad ale oponuje. Podle něj jsou slova hlavy státu týkající se zahraniční politiky v souladu s mluvou kabinetu. Diplomatický spor je tady. 

 

Barbora PETEROVÁ, redaktorka:

Zahraničně politické postoje je třeba sladit. Podle premiéra hraje totiž prezident v jiné tónině. 

 

Bohuslav SOBOTKA, premiér; předseda strany /ČSSD/ (záznam): 

Nikdy to nemůže být jenom jednostranná záležitost, že se snaží vláda, ministr zahraničí, premiér, ale musí se taky snažit prezident republiky. 

 

Barbora PETEROVÁ, redaktorka:

Trojice politiků, tedy prezident, premiér a šéf diplomacie, se pravidelně scházejí, a proto se aktivity všech řídí podle Hradu stejnými notami. 

 

Jiří OVČÁČEK, tiskový mluvčí prezidenta (záznam): 

Bude jistě velmi zajímavé, s jakým návrhem pan premiér za panem prezidentem přijde. 

 

Barbora PETEROVÁ, redaktorka:

Na schůzce se Bohuslav Sobotka s prezidentem domluvili už před premiérovým odletem do Spojených států. Potkat by se na Hradě mohli v první polovině prosince. Česko podle ministra zahraničí vystupuje jednotně, když tvrdí, že nemáme zájem narušovat situaci na Ukrajině. I přesto se chce na Hrad vydávat Zaorálek častěji. 

 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/ (záznam): 

Jde spíš možná o to učinit ty konzultace ještě intenzivnější a především také zprostředkovat informace, které máme, abychom o sobě co nejvíc věděli při těch vyjádřeních. 

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru sněmovny /TOP 09/ (záznam): 

Tady se otevírají veliké nůžky a je to opravdu špatné pro Českou republiku. 

 

Barbora PETEROVÁ, redaktorka:

Přestože se ani prezident nechce vměšovat do vnitřních záležitostí Ukrajiny, svět vnímá jeho postoje opačně. Český velvyslanec na Ukrajině tento týden vysvětloval tamnímu ministerstvu zahraničí Zemanovy výroky. Ty dolehly i za oceán. 

 

John MCCAIN, republikánský senátor /19. 11. 2014/: 

Jsem velmi znepokojený trendem v některých zemích východní Evropy, včetně České republiky. Zazněly některé věci o Rusku, udály se jisté názorové změny. 

 

Barbora PETEROVÁ, redaktorka:

V neděli se přitom prezident Zeman setkal v Bratislavě se svým ukrajinským protějškem Petro Porošenkem a prý si s ním velmi přátelsky pohovořil. Ve stejný den ale ruská státní televize odvysílala rozhovor, ve kterém Zeman mluvil jinak než většina západních představitelů. 

 

 

Miloš ZEMAN, prezident republiky /zdroj: Pervyj kanal, 16. 11. 2014/:

Na Ukrajině je prostě občanská válka. My se musíme zabývat ne jakýmisi sny o podpoře. 

 

Vitalij KLYČKO, starosta Kyjeva /26. 10. 2014/: 

Všichni víme, že bez finanční podpory zvenčí, bez dodávek zbraní by konflikt na Ukrajině nikdy nevznikl. 

 

Barbora PETEROVÁ, redaktorka:

I když vláda podle Sobotky na přímo zvoleného prezidenta vliv nemá, komu bude hrát Česko do noty, si ujasnit chce. Milan Brunclík a Barbora Peterová, Česká televize. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A to je téma na úvod dnešních Událostí, komentářů s mými hosty, kteří, kteří jsou už ve studiu. Tím prvním je Tomio Okamura, poslanec a předseda hnutí Úsvit. Dobrý večer. 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Dobrý večer. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Proti němu sedí Martin Kupka, místopředseda ODS. Nemůžu vám přijít na jméno, pardon. 

 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Dobrý večer. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A Jaroslav Foldyna, poslanec ČSSD. Dobrý večer i vám. 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

Dobrý večer z Děčína. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane Foldyno, já začnu u vás, jestli dovolíte. Řekněte mi, jak se vám líbí, že premiér musí napomínat prezidenta a musí mu vzkazovat, že si s ním chce probrat jeho slova? 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

Já si nemyslím, že bych tady používal to slovo „musí“. Pan premiér uvážil, že potřebuje s prezidentem o společných postojích hovořit a já si myslím, že to je přirozená věc. V té diskusi se vždycky najde nějaký kompromis a východisko. Já si myslím, že ty, ta četnost, ta intenzita těch rozhovorů přispějí k tomu, aby se ty věci takto interpretovaly jednotně. Já tam nevidím žádný zásadní problém. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Vy jste řekl, že nechcete používat slovo „musí“. Já ho použil schválně a myslel jsem tím, proč premiér jaksi dospěje do takového stavu nebo do takového stádia, že je nucen vzkázat prezidentovi, že s ním o tom chce hovořit? 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

Podívejte se, v minulosti, v té blízké minulosti jsme byli často svědky toho, že vláda, představitelé vlády, premiér, ministr zahraničních věcí říkal některé věci a prezident republiky, ať to byl Václav Klaus, ale i Václav Havel, prostě mluvili trošičku odlišným způsobem. Je potřeba ty věci si jaksi vyjasnit a k tomu slouží takovéto setkání. Pan premiér se setkává s panem prezidentem, tuším, že to bylo tak jednou měsíčně, no a jestli se budou potkávat dvakrát měsíčně nebo každý týden, tak já si myslím, je jenom ku prospěchu věci. Když se podíváte na celou řadu těch jaksi rozporů, které jsou, „rozporů“ v uvozovkách, tak je to spíše o způsobu než o obsahu. Takže já si myslím, že dojde k tomu, že se ty věci vysvětlí. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Martin Kupka, stává se z prezidenta neřízená střela pro vládu? Je to věc, kterou nemohou ovlivnit a mají s tím problém podle vás? 

 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já si nemyslím, že jde jenom o spor o formu. Jde zásadním způsobem o obsah. Pokud se například při nedávné návštěvě Číny z úst prezidenta ozvalo, že se jel do Číny učit stabilizaci společnosti, tak to je pro mě naprosto nepřijatelné a je to naprosto nepřijatelné v souvislosti s předchozím vývojem zahraniční politiky České republiky. Pro zemi, která má těžit ze své historické zkušenosti s totalitním režimem, je takové vyjádření přece opravdu neuvěřitelné! A v tomhle směru je to závažný problém a je to oslabení České republiky v pohledu zahraniční veřejnosti a nepochybně to musíme vnímat. Pokud dnes chce pan premiér s prezidentem mluvit, tak nepochybně ví proč. Je určitě nezbytně nutné, aby se Česká republika pokusila napravit svoji reputaci poškozenou v posledních týdnech a sjednotila zahraniční politiku. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Tomio Okamuro, není to ostuda, že vláda musí takto veřejně řešit svoje spory? Evidentně se není schopna s prezidentem domluvit a dohodnout? 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Já bych řekl, že to ostuda není, spíš tam může třeba váznout určitá komunikace. Ale já si myslím, že celý ten problém je přeci o tom, kde je pravda, protože já si myslím, že my bychom se měli shodnout na tom a skutečně pravdivě zanalyzovat, kde je vlastně u toho ukrajinského konfliktu ta pravda a tady se… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Promiňte, já se hluboce omlouvám, že vám skočím do řeči, ale na druhou stranu, to my tady nevyřešíme. My řešíme spor o tom, jestli vláda a prezident nemá mluvit jednotně, a pokud se vláda rozhodne, že… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

… zastává nějaký názor, neměla by ho celá zahraniční politika zastávat jako jednotný? 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

No, podívejte se, to je přesně to přeci, o čem mluvím. My se musíme vždycky shodnout a já to takhle ve své politice dělám, nehledě na preference, na tom, aby to byla pravda, abychom si něco nenalhávali, abychom nebyli populisti, abychom to dělali podle toho, jak je to pravdivé a podle svého upřímného přesvědčení. A pakliže, já dám příklad, například pan Zaorálek pouze servilně papouškuje názory Spojených států amerických, oproti tomu například prezident Zeman řekne, stejně jako jsem to řekl já, že na Ukrajině probíhá občanská válka a jsem o tom bytostně přesvědčen, protože když se podíváme na definici občanské války, tak tam nic jiného než občanská válka skutečně neprobíhá, a někdo tvrdí, že je to opak. Tak, prosím, nezlobte se na mě, v tomto asi shoda nebude, protože je to buďto servilní postoj vůči Spojeným státům nebo o pravdě. A já si vážím toho, kdo i proti většině hájí tu pravdu. A vzpomeňme, že i v naší historii třeba Mistr Jan Hus byl popliváván v dané době, až upálen a dodatečně se ukázalo, že měl pravdu. Tím nemyslím konkrétně našeho pana prezidenta třeba, ale… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, já vám rozumím, já rozumím vašemu argumentu. Tedy vy jinými slovy stavíte, že prezident má pravdu a vláda lže? 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Ne, vy jste se ptal na to … 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ne … 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

V tomto konkrétním okamžiku ohledně občanské války samozřejmě ano, ale já říkám, že vy tu debatu se ptáte, jestli by měl být ve shodě, jestli to není problém. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano. 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

A já jsem to předsunul o krok předtím, že není o tom, že musí být za každou cenu ve shodě. Důležité je, abychom byli ve shodě ohledně pravdy, ohledně pravdivého vysvětlení a pravdivého postoje. A to tady nezaznělo a to chci zdůraznit a platí to pro celou politiku. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já dám prostor panu Kupkovi. 

 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To, o čem se bavíme, je také postoj na škále, nikoli jenom mezi Východem a Západem, ale především dramatický příklon k tomu, co je prezentováno v současné době režimy a politickými systémy, které jsou na východ od nás, a to je nebezpečné. Pro nás mají být našimi partnery, primárními partnery naši západní sousedé a v tomto směru se rozmělnění zahraniční politiky prostě obávám. My máme hledět jednoznačně směrem k demokraciím, rozvinutým demokraciím a občanské společnosti, která prostě vyrostla na euroatlantických hodnotách. A pokud tohle chce v tuto chvíli Česká republika a někdo v České republice zpochybňovat, tak je to velká škoda pro nás a nepoučení se z chyb. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Jaroslav Foldyna. Vy jste, diváci to nemohli vidět, ale během toho, co hovořil váš kolega, pan Okamura, jste významně kýval. Znamená to, že souhlasíte s tím, že ta pravda je pouze na jedné straně toho sporu, to znamená u prezidenta republiky? 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

Pane redaktore, já jsem kýval zajedno, že jsem souhlasil s panem Okamurou a za druhé, že jste mě nepřekvapil tím, že jste ho v té dané chvíli, kdy pan Okamura mluvil o podstatě věci, přerušil a začal jste mu podsouvat tu otázku, kterou jste tady položil, která samozřejmě souvisí s věcí, ale není tou podstatou. Pojďme si říct, kde je vlastně pravda v tom konfliktu… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já nepodsouvám otázky, já se ptám. Já jsem se ptal a chtěl jsem slyšet odpověď na svoji otázku. Dobrá. 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

Já tomu rozumím. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Teď jsem se ptal vás, jestli vy souhlasíte s tím, co říkal Tomio Okamura, jestli ta pravda je pouze na jedné straně? 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

Já souhlasím s tím, co říkal Tomio Okamura, že je potřeba si říct, co vlastně v té chvíli na té Ukrajině vidíme. Já si myslím, že vidíme také občanskou válku, protože vláda útočí na občany své země. Samozřejmě se tam pohybují lidé, kteří zřejmě přišli bojovat do té země, ale toho jsme přeci v minulosti, v nedávné minulosti, v 90. letech, byli taky svědky. Já jsem viděl vojáky a dobrovolníky takzvané na Kosovu, kteří byli vyzbrojeni také ze skladů států NATO a v té dané chvíli jsme tuto diskusi o lidských právech, o porušování mezinárodního práva nevedli. Já jsem pro, abychom ji vedli v této chvíli, ale pojďme mluvit s lidmi pravdu. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Tím ale dostáváme tu debatu trochu někam jinam a když říkáte podsouvám, tak já vám opět podsunu tu svoji otázku. Je to tak, že říkáte, že v tomto sporu má pravdu Hrad, to znamená, že vláda tu pravdu nemá a měly by se sjednotit na tom, aby říkaly to, co říká Hrad? 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

Ne, především já bych ocenil slova premiéra Bohuslava Sobotku, který se snaží dělat politiku vyváženou. Tady si myslím, že to je velmi důležité, aby tady zaznělo. Bohuslav Sobotka definuje naše postoje v souladu se zájmy Evropské unie, v souladu s tím, že jsme partnery v NATO, ale současně zohledňuje národní zájmy České republiky, to znamená, nepapouškuje bezbřeze některé věci. A já si myslím, že to je správné. Stojíme si za tím, že jsme partnery v Evropské unii, jsme partnery v NATO, ale do jisté míry prosazujeme také svoje české národní zájmy, což vyváženě Bohuslav Sobotka dělá a samozřejmě tady je otázka na ministra zahraničních věcí, my často vedeme polemiku s panem Zaorálkem, s kolegou Zaorálkem o jeho postojích a myslím si, že děkuji tomu, že máme premiéra, který do jisté míry jaksi svými postoji vyvažuje to, co říká Luboš Zaorálek a to, co je potřebou, aby se říkalo v naší zemi a tak, jak to chtějí slyšet voliči. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Já dám krátký prostor panu Kupkovi. 

 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Komentujeme výroky a kroky prezidenta, které dávají najevo příklon k Rusku, třeba právě k Číně, k této části politiky. To je pro mě strašidelná zpráva a domnívám se, a cítím koneckonců i v tom postoji premiéra snahu tomu učinit jasnou zarážku, jasnou mez a navrátit kontinuitu české zahraniční politiky. 

 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Krátká reakce. 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Já velice krátce. Tak, prosím, nejprve k Bohuslavu Sobotkovi… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Velice krátce. 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Ono je to trošičku jinak. Vzpomeňme na jaro, kdy stejně jako pan Zaorálek hovořili velice protirusky, pro ruské sankce, potom teda v tom zůstal pan Zaorálek osamocen a pan Bohuslav Sobotka si uvědomil, že protiruské sankce způsobí katastrofu pro mnoho tisíců pracovních míst v České republice, takže zařadil zpátečku, a to vítáme. Takže ono to mělo nejprve určitý posun, než se pan Bohuslav Sobotka probral a uvědomil si další konsekvence. Co se týče toho, co jste říkal vy, že se máme odklánět od Číny a od Ruska, no, pane místopředsedo, promiňte, ale po vaší vládě tady zůstala rekordní nezaměstnanost, která bohužel trvá dodnes, 600 tisíc nezaměstnaných, 8 % lidí. A tisíce lidí je závislých právě na exportu do Ruska, těžké strojírenství, takže… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, já se omlouvám, tak jen velmi stručnou, velmi stručnou reakci, pardon, pardon, pardon, ano… 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

…musíme uvažovat jak politicky, tak i ekonomicky, aby lidé měli práci. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, ano, rozumím, tak… 

 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

A tady je potřeba nalézt tu rovnováhu, abychom byli demokratičtí, ale i spravedliví. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane Okamuro, tak děkuju. Velice stručnou reakci, prosím. 

 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Za posledních 7 let se český export do Číny zdvojnásobil, dokonce více než zdvojnásobil. 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Já jsem mluvil o té nezaměstnanosti. 

 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Za posledních 7 let. V situaci, kdy bohužel jsme žili v ekonomické recesi, to je také pravda. Označit ty předchozí roky jako období zla, tak jak to dělá Babiš, jako období, které se relativizuje a poplivává se, to pokládám za… 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Já jsem hovořil o pracovních místech. 

 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

…nekorektní a přispívá to k tomu, že se relativizuje mnoho hodnot, které bychom naopak měli jednoznačně zastávat. 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Hlavně o pracovních místech mluvme. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, já tady tu debatu ukončím v tuto chvíli, protože já jsem ji zahájil prezidentem republiky, respektive sporem prezident republiky/vláda, a já bych u toho rád zůstal s vaším laskavým dovolením. Pojďme ještě na jedno téma, které s tím, který s tím souvisí. Říkal jsem to už v úvodu, důvěra prezidenta se podle průzkumu CVVM výrazně snížila. Z říjnových 58 % spadla na současných 37 %. Respondenti odpovídali začátkem měsíce, kdy Miloš Zeman čelil výhradám za vulgární slova v Českém rozhlase a také za výroky, které pronesl v Číně. A my jsme ve spojení v tuto chvíli s Janem Červenkou právě z agentury CVVM. Dobrý večer. 

 

Jan ČERVENKA, CVVM, Sociologický ústav AV ČR:

Dobrý večer. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Zkuste mi vysvětlit, prosím, jak dramatický je to propad? 

 

Jan ČERVENKA, CVVM, Sociologický ústav AV ČR:

Jedná se samozřejmě o propad o 21 procentních bodů, což je statisticky velmi významné a z hlediska toho vývoje důvěry k prezidentu Zemanovi se jedná vlastně o největší propad. My jsme tedy poměrně velký propad zaznamenali shodou okolností mezi říjnem a listopadem i v loňském roce. To bylo vlastně bezprostředně po těch volbách, kdy se rozvířily ty události okolo té schůzky, co se odehrálo vlastně po, bezprostředně po volbách do Poslanecké sněmovny, nicméně ten tehdejší propad byl přece jenom o něco nižší, i když ta listopadová hodnota loni je vlastně srovnatelná s tou aktuální. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já už jsem mluvil o tom, v jakém časovém kontextu to bylo děláno, ten průzkum, to znamená krátce po té čínské návštěvě a po těch vulgárních výrocích. Mě by ale zajímala ještě jedna věc, a na to bych se vás rád zeptal. Trochu si dovolím říct, že trochu znám české politiky. Možná někteří budou říkat, že ten průzkum není relevantní, nebo že mu nepřičítají takovou důvěru. Řekněte mi, nakolik je relevantní a nakolik se dá říct, že to opravdu je výsledek nějakého společenského jevu nebo společenského postupu? 

 

Jan ČERVENKA, CVVM, Sociologický ústav AV ČR:

Já bych tady řekl, že vlastně ten terén, ten sběr dat probíhal od 3., do 10. listopadu, což znamená, začalo to vlastně přesně den po těch Hovorech z Lán a bylo to vlastně okolo toho rozhovoru pro Český rozhlas, kdy se odehrávala vlastně ta největší kampaň. A my jsme samozřejmě v tom výzkumu zaznamenávali i otevřené odpovědi na otázku, co je jakoby nejvážnější problém nebo nejvýznamnější fenomén v současné době a tam se právě ty Hovory v Lánech objevovaly velmi, velmi výrazně. Čili nepochybně ta souvislost, bezprostřední souvislost s tím rozhlasovým projevem a hlavně s tím, jak to bylo interpretováno, ta tam nepochybně je. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A ta reprezentativnost a relevance? 

Jan ČERVENKA, CVVM, Sociologický ústav AV ČR:

Ten vzorek samozřejmě je dělaný jako standardní reprezentativní výzkum. V říjnu byl dělaný výzkum stejným způsobem a tehdy ta důvěra byla 58 %. Jinak, pokud jde o vývoj té důvěry, tak vlastně od loňského listopadu do toho letošního října ta důvěra průběžně postupně narůstala. Z těch 39 % na 58, čili nedá se říct, že je to jaksi něco, co by bylo dané metodikou toho výzkumu, no. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím, rozumím vám. Díky vám za vaše odpovědi. Jan Červenka. Mějte se hezky, na shledanou. 

 

Jan ČERVENKA, CVVM, Sociologický ústav AV ČR:

Na shledanou. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já tady stále ve studiu a jaksi i na připojení mám mé hosty a začnu u vás, pane Foldyno. Řekněte mi, rozumíte tomu, že veřejnost je nespokojená, nebo vyjadřuje takto svoji nespokojenost, a že klesá důvěra v prezidenta republiky? 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

Pane redaktore, já se vás asi teď dotknu, doufám, že se nevypne elektrika, že se nepřeruší přenos. Podívejte se, když jsem byl malý kluk, v roce 72 byl takový vtip, že, a tady si dovolím takový poněkud vulgární výstup, ale nikoli takový, jakého… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Prosím bez vulgarit, pokud by to bylo možné. 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

…jsme byli svědky. Jistě, ano, určitě. Takže v té době Česká televize chcípala na Zelenku a prase na Červenku. A tohle tady jaksi ty lidi začali na Facebooku psát a také říkají, že demokracie začíná tam, kde končí signál České televize. Víte, v té mediální kampani, která se tady strhla po těch kontextech vytržených, ta jedna věta prezidenta v Číně a následně potom to, co se tady odehrálo, tak já bych se divil, že padne poněkud nebo i výrazně ta obliba českého prezidenta. Tak jak ho znám, jeho to bude motivovat k tomu, že vyjede do regionů, navštíví města, celá řada politiků asi moc s lidmi na náměstích nemluvila a on to dokáže. Já si myslím, že přesvědčí lidi o tom, že je to trošičku víc fikce než realita. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím, že za tím vidíte mediální kampaň, a že se to snažíte jaksi uvalit na Českou televizi. Můžu vám to rozporovat, ale to je asi tak všechno, co s tím udělám. Pane Kupko, souhlasíte s tím, že za to mohou média? 

 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Já se obávám, že česká veřejnost chce vidět důstojnost ve svém prezidentovi, a není to jenom případ oněch vulgarismů, ale domnívám se, že i dalších kroků, a že se to odráží v názorech veřejnosti. Je ošidné komentovat průzkumy veřejného mínění, mohou se mýlit i o procenta… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já jsem i proto schválně dal tu otázku na tu relevanci a reprezentativnost, protože jsem věděl, že budete říkat, že se mohou mýlit, ale dobrá. 

 

 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Ale já chci z toho přece jenom nějaký závěr vyvodit. Řekl bych, že ta tendence je tam patrná, a že to znamená, a že opravdu řada lidí zklamala v pohledu na současného českého prezidenta a je to škoda, protože ten úřad se těšil své váze a současné nebo poslední kroky Miloše Zemana k důstojnosti toho úřadu nepřispívají. A bohužel, a nechci se také příliš opakovat, rozmělňují i českou zahraniční politiku a rozmělňují i respekt k hodnotám, které jsme 25 let respektovali a uznávali. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Tomio Okamura, stejná odpověď … nebo pardon, stejná otázka jsem chtěl říct. 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Velice krátce. Tak určitě média určitou vinu mají minimálně v tom, že za podobné výroky pana Schwarzenberga či pana Kalouska, který nás zásobuje sprosťárnami neustále, takže vlastně žádné takové haló mediální vyvoláno není. To znamená, to je určitě, co jsem se pozastavil, že je tedy zvláštní. Další věcí je, že tuto debatu bychom měli dávno vyřešenou, kdyby tady byl přijat návrh hnutí Úsvit, který už léta protlačuji, a to je, aby byla zavedena například po vzoru Spojených států a dalších demokratických zemí odvolatelnost politiků. Ne, že bych chtěl zrovna odvolávat, ale… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá, já se omlouvám, já chápu, že to je váš předvolební program… 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

…lidé by s mohli sami vyjádřit a poslední věc… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím, ale není tady. Takže, prosím, odpověď na otázku, jestli veřejnost… 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Budeme o ní hlasovat na návrh Úsvitu, teď tam ten zákon leží ve sněmovně. Doufám, že… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá, ale není v tuto chvíli? 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

…k němu dojde, o té odvolatelnosti politiků. Takže to je jedna věc, aby občané u přímo voleného člověka mohli rozhodnout samozřejmě sami. A k těm preferencím, víte, zamysleli jste se, že jsme možná svědky celkem vysoké hry? Že příští rok hrozí předčasné volby, které se tady snaží někdo vyvolat, tlačí na ně interně hnutí ANO, a že prezident Zeman, u kterého pan Andrej Babiš je prakticky každý týden a už nyní říkal po těch mnoha návštěvách, že by si ho dokázal představit jako premiéra, že vlastně prezident Zeman si chce přeprověřit, aby otevřeli názorové karty prakticky všichni jeho političtí oponenti a vlivní hráči v české politice, aby se sami pojmenovali, aby sami sebe ocejchovali, jaký mají vlastně názor na prezidenta a celkově na různé tyto názory a příští rok, že to vlastně bude vyhodnoceno následně právě, až by došlo k různým politickým otřesům? Není to náhodou jedna z těchto variant, která je tady na stole, a že prezident Zeman vlastně dělá spoustu věcí promyšleně? 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

To znamená, že vy jako předseda parlamentního hnutí, jako poslanec říkáte, že máte informace o tom, že se tady připravuje komplot předčasných voleb, a že to všechno řídí prezident republiky s ministrem financí? Rozumím tomu správně? 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Mnoho informací koluje, to je pravda a já jenom říkám, že… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Koluje spousta informací. Máte je vy jako, jako předseda hnutí a parlamentní strany? 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Ke mně tyto informace samozřejmě kolují a já jenom říkám, že je to jedna z několika variant. A jenom říkám, že o této variantě se tady nikdo vlastně nezamyslel, že do voleb dalších prezidentských jsou 3 roky, ta sinusoida těch preferencí, ony zase mu narostou panu prezidentovi, on to dobře ví, jak říkal tady pan poslanec Foldyna, on párkrát vyjede, řekne zase něco jiného. Tu mentalitu českého národa zná velice dobře, že mají bohužel mnoho lidí krátkou paměť, což vidíme i na výsledcích voleb do Poslanecké sněmovny před rokem, a že vlastně jsme tady před velkým hráčem, velkým politickým hráčem, který možná zamýšlí úplně něco jiného. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

To je otázka na Jaroslava Foldynu. To znamená, že vy byste se měl v zásadě bát, pokud má pan Okamura pravdu, a pokud se připravuje takto velký komplot předčasných voleb. 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Tam je potřeba 120 hlasů poslanců a ti ale oni ještě nemají, takže v pořádku, oni je ještě nemají. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Vy jste tady rozvinul velmi zajímavou debatu o tom, že už to takto bude. Nechme prostor také panu Foldynovi. 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

Já si myslím, že se, že se rádi, rádi necháme okouzlovat nějakými záhadami a takovýmhle. Já to považuju za běžnou politickou záležitost v této chvíli. Ten bipolární konflikt, ten tady existuje. Já si myslím, že je potřeba, aby Česká republika měla jednotný tón, jednotnou myšlenku, jednotný postoj k těmto věcem. Znovu opakuji, domnívám se, že víceméně jde o jiný obsah. Jde o stejný obsah, ale jiný způsob, jak o něm mluví. Věřím tomu, že dojde… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se omlouvám, pane Foldyno, já vám skočím do řeči. Já se hluboce omlouvám, skočím vám do řeči, protože to byla ta debata, kterou jsme, o čem jsme debatovali předtím. Nyní se bavíme o tom, jak společnost vnímá jaksi prezidenta republiky. A já se tady vrátím ještě k tomu, co vy jste říkal. Mě by zajímalo, vaše reakce na to. Vy opravdu nevidíte ve slovech a v činech prezidenta republiky nic, co by mohlo vést k tomu, že veřejnost odhlédněme, prosím, od mediální prezentace, že by veřejnost mohla ho vnímat negativně? Vaše odpověď.

 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

Pane redaktore, ano, byl jsem překvapen naturalismem, s jakým popsal pan prezident ty věci tak, jak je popsal. Mluvíme teďko o tom, když se tady bavíme o té podivné skupině, která v angličtině se řekne „Pussy Riot“ a já ten překlad tady nebudu uvádět, ale přesto myslím si, že tady… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Děkuji vám. 

 

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:

…šlo o velmi silný naturalismus a prezident tím překvapil celou řadu lidí, včetně mě. Nicméně já pana prezidenta znám. Ve svém osobním životě nebo v běžném životě nikdy nepoužívá vulgarity a vím, že tento člověk není sprostý. A Tomio Okamura už říkal, že jsme slyšeli celou řadu jiných politiků. Pan Kalousek by to snad ani nepovažoval za sprosté, kdyby takto mluvil. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Martin Kupka? 

 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Miloš Zeman rád provokuje, to všichni víme. Myslím, že u každého politika záleží na tom, co je na konci té provokace. Jestli je to jenom destrukce, nebo otevření tématu a posunutí té společnosti o kousek dál. Já se obávám, že za posledními provokacemi či bonmoty či vyjádřeními Miloše Zemana bohužel zůstává jenom provokace, ale nikoli ten posun, který by českou společnost někam dál posouval, spíše ji vrací zpátky, a to je velká škoda. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Jáá se omlouvám, ale já budu muset posunout tuto debatu dál, pánové. Já vám děkuji za vaši návštěvu, za vaše slova a za to, za to, že jste byli dnes s námi. Mějte se hezky, dobrou noc. 

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/:

Děkuji, na shledanou. 

 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Dobrou noc. 

štítky: # # #