Odpovědi pro Pravé novinky

15. července 2014,

Co právě čtete? Čtu o mluvícím ptáku loskutákovi – večer dětem na dobrou noc. Bohužel jen když se stačím domů vrátit před desátou. Takže to vlastně už čteme dlouho. Sám mám na nočním stolku rozečtené dvě knihy – „Dívka, která spadla z nebe“ od Simona Mawera a životopis Winstona Churchilla „Válečný vůdce“. Jaká hudba Vás baví? Klasika – Beethoven, Dvořák, Janáček, Prokofjev, Stravinskij. A taky jazz a o prázdninových večerech si občas zazpívám folk a […]

Co právě čtete?
Čtu o mluvícím ptáku loskutákovi – večer dětem na dobrou noc. Bohužel jen když se stačím domů vrátit před desátou. Takže to vlastně už čteme dlouho. Sám mám na nočním stolku rozečtené dvě knihy – „Dívka, která spadla z nebe“ od Simona Mawera a životopis Winstona Churchilla „Válečný vůdce“.

Jaká hudba Vás baví?
Klasika – Beethoven, Dvořák, Janáček, Prokofjev, Stravinskij. A taky jazz a o prázdninových večerech si občas zazpívám folk a písničky Semaforu a Osvobozeného divadla.

Kdo je Váš literární hrdina?
Tobiáš Lolness. Doporučuji všem rodičům k přečtení (nejen dětem na dobrou noc) knížku Timothée De Fombellea Život ve větvích. Je to (i pro děti) srozumitelný popis totalitních režimů a nesvobody.

A kdo jsou pro Vás hrdinové skutečného života?
Ti, kteří ještě mají chuť a odhodlání nasazovat krk a své síly, aby například ve své obci či ve svém městě (o státu nemluvě) něco zlepšily. A udělali to navíc promyšleně, odvážně a v souladu se svým přesvědčením.

Z čeho máte největší strach?
Z trpaslíků. Vážně. Je jich kolem pořád dost. Jsou malí ve svém rozhledu, uvažování, zájmech i cílech. Jejich specialitou s ohledem na malou výšku je okopávání kotníků a podpásové údery.

Kdo na vás měl doposud největší vliv?
Pevně doufám, že jsem to byl především já sám. To není vychloubačné, ale naopak pokorné. Tak by to přece mělo být. Inspirovala mě a také ovlivnila řada přátel z období gymnaziálních studií. Ve stejné době jsem hltal knihy Bohumila Hrabala a prokládal je Karlem Čapkem. Četl Ortena, Halase, Holana, Hraběte a Skácela. Některé úryvky z Ortenových elegií si dodnes opakuji.

Jaký film můžete vidět kdykoliv znovu?
Obchod na Korze. A není to jen tím, že moje žena pochází ze Sabinova, kde se děj prvního československého oscarového filmu odehrává.

Na co byste měl rád talent?
Na hudbu – vždycky jsem obdivoval ty, kteří umějí zahrát na cokoli, co jim přijde pod ruku.

Slunce nebo jádro?
Jádro.

Brusel nebo Praha?
Praha.

Rovné podmínky nebo rovná podpora?
To první.

Liberálně nebo konzervativně?
Spíše konzervativně.

štítky: