ODS odmítá proměnu koncesionářských poplatků na novou daň pro všechny

25. ledna 2014,

Pravděpodobný nový ministr kultury Daniel Herman se vyjádřil, že by chtěl změnit koncesionářské poplatky za rozhlas a televizi tak, aby je platili bez rozdílu všichni. Tedy i ti, kteří televizi ani rádio nevlastní. Koncesionářské poplatky by se tak fakticky proměnily v jakousi novou audiovizuální daň.

„Od představitelů KDU-ČSL bychom čekali, že budou v nové koalici bránit zvyšování daňové zátěže občanů. Místo toho ještě před nástupem do funkce představí Daniel Herman nápad na novou daň,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka: „Je nesmyslné řešit nízký výběr poplatků takovým trestem. Křesťanský politik by měl mít větší důvěru v lidi a snažit se, aby platili koncesionářské poplatky s vědomím, že za ně dostávají kvalitní službu.“

Změna koncesionářských poplatků na daňovou povinnost by byla podle Martina Kupky navíc nespravedlivá a v důsledku by zužovala i svobodný prostor pro rozhodování lidí. „Nelze přece nikomu upřít právo si rozhlasový ani televizní přijímač nepořídit. Vymáhat po něm potom koncesionářský poplatek by bylo podobné, jako chtít dálniční známku po těch, kteří nevlastní auto,“ odmítá Hermanův návrh Martin Kupka.

Ani nová definice koncesionářských poplatků by navíc automaticky neodstranila nákladné kontroly a vymáhání poplatků.

ODS přitom nezpochybňuje potřebnost veřejnoprávních médií. Nový ministr kultury by měl především přijít s koncepční úvahou, jak přispět k rozvoji jejich kvality. Do takové diskuse by se ODS zapojila.

štítky: # #