Události, komentáře na aktuální téma: teroristický útok v Nice a vojenský převrat v Turecku

15. července 2016,

Další krveprolití ve Francii. Terorista najel nákladním autem do davu ve městě Nice. Proč se Evropa nedokáže takovým útokům bránit? Jsme bezbranní? A máme čekat takovou tragédii také v Česku? Hostem Událostí, komentářů byl místopředseda ODS Martin Kupka.

 

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout v archivu ĆT24.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Premiér Bohuslav Sobotka po útoku v Nice řekl, že v rámci diskuse o budoucnosti Unie je potřeba především zajistit bezpečnost jejich občanů. 

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Dlažbu před francouzským velvyslanectvím v Praze plní květiny a svíčky. Lidi se taky zapisují do kondolenční knihy. 

Petr MUCHA, obyvatel Prahy: 
Když oni trpí, tak trpíme s nimi. 

Jean-Pierre ASVAZADOURIAN, velvyslanec Francie v ČR: 
Hlavní pocit je to opravdu pocit smutku, podporujeme oběti a rodiny těchto obětí ze srdce. 

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Šok a účast vyjadřují i čeští představitelé. 

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/: 
Když dneska diskutujeme o změnách v Evropské unii, tak jednou z klíčových priorit by mělo být právě posílení bezpečnosti, zlepšení schopnosti Evropy, zajistit lidem bezpečnost v jejích zemích, v jejich domovech. 

Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/: 
Hlavní problém je samozřejmě radikalizace přistěhovalců, ty různé čtvrtě jako Molenbeek v Belgii, předměstí Paříže. 

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Prezident, který je na návštěvě Mongolska, se vyjádřil pro tvrdší postup proti teroristům. 

citace: Miloš ZEMAN, Zdroj: Hrad.cz: 
„Tento další neospravedlnitelný zločin potvrzuje, že se západní demokracie nacházejí v období, kdy se musí opět semknout a nesmlouvavě a tvrdě hájit hodnoty, na kterých byly vybudovány.“ 

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Miloš Zeman by o tom chtěl mluvit s Francoisem Hollandem osobně. Milan Brunclík a redakce, Česká televize. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
\\se mnou ve studiu sedí už mí další hosté. Jimi jsou Ivan Gabal, poslanec, dobrý večer. 

Ivan GABAL, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za KDU-ČSL/:
Dobrý večer. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ve studiu je také Jiří Dolejš, místopředseda KSČM. Dobrý večer. 

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Hezký večer. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A také Martin Kupka, místopředseda ODS. Dobrý večer i vám. 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Začnu u vás, pane Gabale. 84 lidí, děti, rodiče, poměrně dramatické, drastické záběry. Jak často tohle to budeme vídat a jak často se to bude opakovat podle vás? A musí se to opakovat? 

Ivan GABAL, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za KDU-ČSL/:
Už váš předchozí host říkal, jak je Francie exponovaná země, že je to de facto třetí útok v relativně krátké době a záběrem počtem mrtvých a ještě nelze vyloučit, že je velký počet přes 50 těžce zraněných, že to může narůstat. Prostě Francie se dostala do situace, kdy opravdu je exponovaná jak vnitřními riziky, tak vnějšími riziky. Je to velmi angažovaná země i v boji s islamismem. Ale samozřejmě má i poměrně značné vnitřní problémy nejenom bezpečnostní, ale myslím si, že i dost vážné problémy z hlediska sociální koheze společnosti. Tady pochopitelně zatím se neprokázaly ty islamistické vazby, ale ten způsob provedení, ta brutalita, prostě ten, ta snaha co největší počet lidí zabít naprosto nevinných je vlastně jakýsi vzorec, který ten terorismus vlastně šíří. Je to teroristický útok. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo Dolejši, ukazuje to na slabost té samé společnosti to, že se takové věci dějí, nebo to je věc, kterou prostě musíme přijmout v moderní západní společnosti? 

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Já nemyslím, že bychom si měli zvykat na to, že svět je čím dál krvavější. To není určitě smysl civilizačního vývoje. A pokud je takový stupeň chaosu ve světě, tak je třeba zvážit, kde jsou příčiny a ty příčiny daleko důsledněji léčit. Samozřejmě tento případ není přímo napojený na migrační krizi a nevíme, jestli je napojen na terorismus Islámského státu. Ale ve světě prostě je velká frustrace lidí. A pokud ty kořeny jsou spíše domácího charakteru, tak podívejme se na Francii, jak zvládla, či spíše nezvládla postkoloniální období, kdy na jejím území žijí miliony lidí z jejich bývalých kolonií, žijí v ghettech, žijí jako levní gastarbeiteři a jsou frustrovaní prostě ze své životní role. A pokud se jim nabídne zjednodušující fanatická ideologie, někdy možná po ní šáhnou. Tam jsou ty příčiny a tam bych hledal i lék. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Kupko, jsou to příčiny v samotné společnosti a v tomto případě francouzské západní společnosti? 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že ta společnost tomu může nahrávat, a to, o čem se tady bavíme, to, že má vnitřní problémy, to nepochybně zesiluje. Ale je možné a bezpečnostní odborníci o tom hovoří, že roste agrese Islámského státu na sociálních sítích, a to je samozřejmě živná půda pro to, aby ti, kteří v té společnosti žijí frustrovaní, tak aby se chytali takových hlasů. A ta propaganda je opravdu velmi silná. Tím, jak Islámský stát ztrácí svoje území, tak tím víc energie investuje do toho, aby dokázal po sociálních sítích šířit nenávist a byť se v tuhle chvíli neprokázala vazba přímá mezi Islámským státem a tím útokem, tak ale ten vliv Islámského státu, šíření terorismu je tady zjevné a přesně ten útok nese jednoznačně znaky teroristického útoku. Ale je to určitě věc, která se musí bránit zjednodušení. A v tomhle případě to je i, myslím, výzva k tomu, abychom tu bezpečnostní situaci ve Francii hodnotili střízlivěji. Já jsem zaznamenal už několik odsudků ve směru k francouzským bezpečnostním silám. Myslím si, že bránit se tomuto typu útoku je prostě pro bezpečnostní složky jakéhokoli státu mnohem náročnější v okamžiku, kdy ten dotyčný není sledovatelný, není třeba přímo napojen na teroristické sítě. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pojďme to probrat, že vám skáču do řeči, pojďme to probrat konkrétně, protože koneckonců jste aktivní politici a jste vy, kteří rozhodujete o tom, jakým způsobem například tato společnost se bude bránit takovýmto hrozbám. Jak by měla, já se třeba ptám na příklad Izraele. Znamená to, že, že jaksi západní společnost, evropská společnost se bude blížit tomu izraelskému způsobu života, kdy ta, ty hrozby ať jsou jakékoliv, ať jsou z Islámského státu, nebo vychází zevnitř té společnosti, prostě budou rizikem, pane Gabale? 

Ivan GABAL, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za KDU-ČSL/:
Já si myslím, že my nemáme předpoklady k tomu, aby ty společnosti Evropské byly tak militarizované, a tak jako sžité s přítomností vojenského konfliktu vnitřního i vnějšího, jako je Izrael, z hlediska síly a vlivu ozbrojených zpravodajských složek a podobně. To znamená, ta situace je tam zásadně jiná. Izrael je poměrně země, která je dlouhodobě ve válečném konfliktu a ve vnitřním konfliktu. My to de facto takovýmto způsobem zažíváme v posledních letech zejména… 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
To je ale ta otázka, jestli se tam nedostaneme. 

Ivan GABAL, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za KDU-ČSL/:
Já bych trošku navázal na to, co tady říkali kolegové. Já si myslím, že v té situaci, kdy opravdu ten Islámský stát funguje jako reaktor, který vydává záření a vlastně jakoby odkrývá bezpečnostní, sociální a další slabiny různých evropských společností, tak my buď budeme reagovat až zpětně na ty útoky vojenskou silou, nebo policejní silou, a viděli jsme, že dvoukilometrový útok kamionem prostě nikdo nedokáže zastavit a všechny teze o tom, že by mělo být ozbrojeno obyvatelstvo, jsou naprosto směšné, protože to nikdo nezastaví. Stejně tak jako dobře plánovaný a připravený vojenský útok, který se plánoval v Sýrii v prostorách Islámského státu, který byl v Bataclanu. To znamená, jestliže budeme řešit, ano, je potřeba porazit Islámský stát a zastavit jakoby tu radiaci toho radikalismu, je potřeba pochopitelně sledovat a monitorovat a Francie byla úspěšná podle mého názoru, riziko mistrovství Evropy ve fotbale bylo enormní a proběhlo to dobře. Ale je potřeba taky dbát na zvýšení soudržnosti evropských společností. To se prostě nedá nic dělat. Jak podíly vyloučených obyvatel, tak ty jakoby předměstské minority, underclass, všechno tohle. My prostě jsme v evropské dynamice se dostali do situace, kdy ta koheze těch společností a hloubka sociálních nerovností a jejich subjektivní prožitek se dostaly do velkého rozporu jakoby s jakousi sounáležitostí. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, já dám prostor vám. 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
A možná spíše subjektivní prožitek, protože ty rozdíly tady zase fakticky tak dramatické jako v jiných částech světa nejsou. Je to opravdu spíše subjektivní vjem a ukazuje to, že se bohužel nedařila integrace, o které se hovořilo, že je opravdu menšiny a přišedší cizinci často z koloniálních zemí prostě se pořád necítí ve své zemi, respektive v nové zemi ve své nové vlastní zemi dobře a působí to tyto frustrace. Ale pokud zní otázka, co s tím dělat, a zaznívá tu Izrael, tak to je přeci určitá inspirace, protože tento typ hrozby, tak jak jsme to viděli v Nice, je podobný tomu, co se odehrává v Izraeli, kdy právě osamělí vlci útočí jednotlivě, známe příklady útoků na autobusové zastávky, podobně v automobilech. A izraelští bezpečnostní odborníci hledají na to odpověď, řeší, jakým způsobem by se společnost mohla tomu bránit a nacházejí odpovědi. A to je inspirace i pro nás například v tom, že ta společnost by měla být méně anonymní, že by i bezpečnostní složky měly více sledovat sociální sítě a hledat své informátory v civilním obyvatelstvu, přispívat k tomu, aby lidé se víc znali a udržovali komunitu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu. Souhlasíte s tou vizí obrany jaksi z vlastního prostoru nebo s tím, jak tady zaznělo, že musíme nejdřív vyřešit ty problémy, kde vznikají? 

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Má to obě části, stojí to na dvou nohách. Jak odstranit to sociální podhoubí lidí, kteří nejsou profesionálními teroristy, ale mohou propadnout fanatismu, ale také jsou tady profesionální teroristé, kteří využívají infrastrukturu mezinárodního terorismu, a ten eliminovat znamená mimo jiné taky mezinárodní spolupráci. Mě docela mrzí, že zatím se tady neshodla Rada bezpečnosti, že to je záležitost vybraných států. Přitom bychom měli jako mezinárodní společenství postupovat společně, a to dokonce včetně islámských států, které tady mají rozhodující roli. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Je to ale tak jednoduché, protože zatím kdyby to opravdu šlo, tak nepředpokládám, že by se ty země nedohodly, zatím to vypadá, že ty země spolu nejsou schopny komunikovat. 

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Já se obávám, že geopolitické zájmy jednotlivých velmocí, o těch zejména mluvíme, jsou do té míry rozporné, že jim do jisté míry i terorismus islámský může vyhovovat, protože ho zneužívají jako nástroj své politiky v některých zemích, že se to zkrátka, jako někteří zkouší takzvaně vyvážet demokracii, tak vyváží i tyto metody. 

Ivan GABAL, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za KDU-ČSL/:
Můžu drobnost ještě jenom? Německé studie ukazují, že ti, kteří odešli bojovat němečtí občané do jako islámští bojovníci, tak v řadě ohledů to byli konvertiti původem Němci, ne emigranti, asi třetina a v podstatě to byli sociálně neúspěšní lidi, kteří nějakým způsobem propadli drogám, neuspěli ve školách a podobně a jejich život se jim zbortil a oni to tím jakoby přepálili do nové identity. To znamená, tenhle problém máme. Ale z hlediska bezpečnosti je potřeba říct dvě věci. Zaprvé už dneska začalo, a to jsou dva směry, začalo zvyšování kontrol na hranicích, tak aby se přece jenom pohyb těch rizikových osob trošičku víc hlídal a ty technologie na to jsou připravený, ale z druhé strany my potřebujeme zesílit evropskou bezpečnostní spolupráci. Vymlouvat se na velmoci, když máme půl miliardy lidí a obrovský výdaje jako na zpravodajské služby, policejní síly, ale nedostatečně spolupracují. Tak vezmeme si náš příklad. Teď jsme se pustili do reformy policie a reformujeme útvar, který je hlavně odpovědný za protiteroristický boj a úplně jsme ho rozložili. Tak je potřeba jako opravdu postupovat konzistentně na evropské úrovni, souhlasím s tím, a používat všechny prostředky včetně monitorování lidí a těchto informací. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Kupko, je to ale možné ve chvíli, kdy Evropa má tolik problémů? Bavili jsme se tady o brexitu, bavili jsme se o dalších problémech. Může ta Evropa v zásadě komunikovat spolu, když, když se drolí? 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Velí jí to pud sebezáchovy v každém případě, tady bezpečnostní složky opravdu musejí lépe komunikovat, vyměňovat si informace. To, čemu čelíme v České republice, to je odpovědnost vládní koalice.  Je vážný problém u policie, kdy samotní policisté hovoří o rozkladu autority v té klíčové bezpečnostní složce státu. A co se týče bezpečnostních služeb, tak nedávný případ Fajád ukazuje, že i tady nás tlačí bota, a to je téma, které by česká vláda měla řešit a je to její prvotní úkol a nezneužívat ho k vlastnímu politickému boji mezi koaličními partnery. Tak to je problém, který má Česká republika a musí vyřešit, to je primárně naše odpovědnost, musíme vyřešit to, a potom samozřejmě můžeme posilovat v druhém kole a v druhém kroku spolupráci jednotlivých bezpečnostních složek i v rámci Evropy. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dám prostor ještě vám na reakci. 

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Já nemyslím, že hlavní problém je ve spolupráci policejních složek, ty se dohodnou a mají to koneckonců v popisu práce a nejsou tam silné bariéry. Složitější je to u sdílení zpravodajských informací. A pokud jsem vtáhl do toho tématu velmoce, tak nikoliv v rovině policejní práce, ale v rovině vojenského rozložení struktur Islámského státu a institucí mezinárodního terorismu. Tam to prostě zatím nefunguje, protože v Sýrii, v Iráku a tak dále ty velmoci mají protichůdné zájmy, bohužel. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pánové, já se omlouvám za to, že v tuto chvíli přeruším tu naší debatu, přeruším to téma. Já jsem  divákům jsem o tom říkal před malým okamžikem aktuální informace v Turecku. Teď se k nim vrátím. Právě v Turecku totiž armáda uzavřela oba mosty spojující v Istanbulu evropskou a asijskou část města. Turecká televize NTV informovala, že v areálu letiště v Istanbulu jsou tanky a obrněná vozidla. Policie a vojáci jsou prý vidět i v ulicích Ankary. Podle premiéra Yildirima se probíhá v Turecku pokus o vojenský převrat. Turecká armáda v prohlášení uvedla, že přebírá vedení země. Podle ní musí v Turecku dál platit vláda práva. Vztahy se zahraničím prý převrat nenaruší. My tu informaci dál budeme samozřejmě sledovat. Jenom krátká reakce, pánové. Kdyby ty informace, jak v tuto chvíli, tak to máme. Co to znamená? 

Ivan GABAL, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za KDU-ČSL/:
Já na podkladě toho nechci, jako nechci komentovat. Jenom konstatuju, že Turecko je pro nás natolik strategická země, že rozpad její stability nebo narušení její stability zejména tím vnitřním konfliktním vývojem, který jsme v posledních letech nebo v poslední době zaznamenávali, měl velmi vážné důsledky jak z hlediska Severoatlantické aliance, tak z hlediska evropské bezpečnosti v oblasti migrace, v oblasti sousedícího konfliktu se Sýrií, v oblasti jaksi vnitřních rozporů okolo Kurdů a v oblasti boje s Islámským státem. To znamená, je potřeba tu situaci velice pečlivě monitorovat a v téhle chvíli bych se k ní nechtěl nějak způsobem… 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím. A hypoteticky co by znamenal jaksi vnitropolitický problém, pokud by opravdu docházelo k převratu uvnitř Turecka, co by to znamenalo? 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Pro Turecko už se fakticky vžilo označení regionální velmoc, a to ukazuje na to, že problém v takovém místě, v takovém teritoriu může významným způsobem ohrožovat i Evropu, může samozřejmě, koneckonců Turecko je součástí NATO, tím spíš je to pro nás téma vážné a aktuální a znamená to nejen to bedlivě sledovat, ale samozřejmě také i pro lidi, kteří pozorují jenom politiku z dálky, v tuhle chvíli rozsvítit signální světla. 

Ivan GABAL, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za KDU-ČSL/:
Je to evropský problém. 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
A informovat se o tom, co se tam opravdu děje v tomhle směru, jak je to vážné. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, pánové, pokud by opravdu, jak to píší i servery a jak to píší i tiskové agentury, pokud turecká armáda v pátek večer v prohlášení uvedla, že přebírá vedení země, Turecko je součástí NATO. Je to významný stát, je to stát, s kterým má Evropská unie dohodu, například o migrační krizi. Co by to znamenalo? 

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/: Turecko je důležité pro, řekněme, pacifikaci balkánské trasy migrantů. Bez Turecka se uvolní další miliony lidí, kteří sem neměli dorazit, a doufejme tedy, že nakonec nedorazí. Ale Turecko je také partner v těch geopolitických debatách a vztazích. Například se velmi dynamicky v posledních dnech a týdnech vyvíjel vztah Turecka s Ruskem. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A pokud by k tomu opravdu došlo, to znamená, že by v tuto chvíli byla nestabilní vláda v Turecku. Jakým způsobem by podle vás měla Evropa, koneckonců i Česká republika zareagovat? 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To samozřejmě je velmi složitá otázka, bude záležet na tom, jak se to bude vyvíjet. V tuhle chvíli víme, tady to teď padlo od kolegy, je tam několik milionů uprchlíků, kteří jsou v táborech, Evropská unie pomáhá s tím, aby život v těch táborech uprchlických byl pokud možno co nejpřijatelnější, tak tam dál musí směřovat pomoc a uvidíme, co to bude znamenat. V každém případě to znamená, jakmile budou přesnější informace, tak se účastnit jednání, která pravděpodobně zasáhnou i partnery v rámci NATO. Na to teď odpovědět, co přesně podniknout, jaké kroky je složité. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Tomu já rozumím, samozřejmě, pochopitelně. Těch informací je málo. Na druhou stranu… 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ale v každém případě je odpovědností té vlády bedlivě sledovat a aktivně sledovat, co se v Turecku bude dít. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ona je potom asi klíčová otázka, co by bylo s prezidentem Erdoganem, protože pokud by to byl vojenský převrat, tak by pravděpodobně jeho pozice mohla být oslabena. 

Ivan GABAL, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za KDU-ČSL/:
Já o tom nechci v téhle chvíli spekulovat, protože ty informace nemáme, ale podle mého názoru, a v tom se shodneme, že všechno jenom ne vnitřní občanský konflikt nebo vojenský konflikt v Turecku. A pokud tedy máme vyhlášení, která směřují k podpoře udržení právního státu a základní zahraničněpolitické orientace Turecka, pak je potřeba prostě vyčkat, a to Turecko neodkopávat, abych tak řekl, z nějakého společenství vyjednávání a podobně. Uvidíme, jak se ta situace vyvine. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Na závěr, pánové, otázka velmi hypotetická. Pokud by opravdu Turecko bylo nestabilní, to znamená politicky nestabilní, co by to znamenalo pro Evropu? 

Ivan GABAL, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za KDU-ČSL/:
My máme s výborem pro obranu naplánovanou na listopad cestu do Ankary, věřím, že ta cesta se bude realizovat, a naším cílem je zajímat se právě o vnitřní poměry v Turecku. A řekl bych, že jak v zájmu Evropy a Evropské unie a unijní politiky, tak v zájmu Severoatlantické aliance navzdory všem těžkostem je udržet prostě Turecko v dialogu a ve spolupráci a neodvrhat ho právě do toho konfliktního regionu ať už je to sousedství se Sýrií, s Persií, anebo se Sýrií. Je potřeba Turecko udržet na té lince blízkosti k evropským partnerům. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Dolejši, co by to znamenalo? 

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Heslo stabilita, stabilita, ještě jednou stabilita je jasné. Jižní křídlo NATO je dostatečně vypovídající, jak závažný ten problém to je. A pokud by přeci jenom byl uvolněný ten krizový potenciál migrantů, kteří v Turecku jsou, tak mimořádná opatření Evropa právě v tom směru. To znamená Řecko, Balkán. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Kupko. 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Těch hrozeb je několik. První zazněla prohloubení migrační krize, vážné riziko pro Evropu a pro všechny státy v naší blízkosti. Další vážný problém je, známe fungování Ruska, jakmile se uvolní prostor, který může Rusko zaujmout, tak to pravděpodobně udělá. A to tady samozřejmě nepochybně bude hrozit taky. Blízkost k Sýrii, k místům konfliktu je další rizikový faktor v prohlubování nestability celého regionu a samozřejmě v horší orientaci všech, kteří by do toho mohli zasahovat ze strany evropských zemí pro zvýšení bezpečnosti, bude ten terén ještě mnohem komplikovanější, mnohem méně bezpečný. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pánové, já vám mnohokrát děkuju, že jste se mnou byli dnes v Událostech, komentářích. Děkuju vám za tu debatu k původnímu tématu i za reakci na tu aktuální, na ty aktuální informace. Děkuju vám za to. Díky, že jste byli se mnou, mějte se hezky, děkuju, na shledanou. 

Ivan GABAL, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za KDU-ČSL/:
Děkuju za pozvání. 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Děkujeme za pozvání. 

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Děkujeme. 

štítky: # # # # #