Náskok je pryč, vláda přešlapuje na místě

16. února 2016,

Vláda zítra projedná Národní plán rozvoje sítí nové generace. Konečně, chtělo by se říci, ale to by se člověk nesměl obávat, co se ve schváleném materiálu dočte. Dosavadní bezradnost vlády na poli informačních technologií se totiž jeví jen jako série pokusů a omylů, z nichž posledním…posledním asi ne, spíš nejnovějším…bylo před pár týdny zřízení nového státního podniku NAKIT.

 
Je škoda, že tato a předchozí úřednická vláda za tři roky prohospodařily jistý náskok, který vznikl před sedmi osmi lety za vlády vedené ODS, kdy postupně spatřily světlo světa projekty jako Czech POINT, datové schránky nebo základní registry a pracovalo se na dalších. Náskok je nejen pryč, ale změnil se ve ztrátu. Okolní země, Slovenskem počínaje, jsou v zavádění rychlého internetu a elektronizaci státní správy daleko před námi, nemluvě o Estonsku, kde už se po internetu i volí. 
 
U nás se hádají resorty, kdo „to“ bude řídit, ale zatím nějak stále nevíme, co se vlastně má udělat. Slováci už na rozdíl od naší vlády analyzovali, v čem je hlavní problém. Ukázalo se, že je v připojení měst na páteřní sítě – a právě sem vrhli všechny dostupné prostředky, protože o zbytek se postarají malé a střední firmy. Ty, které už dnes poskytují konkurenceschopné připojení vmnoha obcích a městech, ale rozsah jejich služeb je právě nedostatečně stabilním a rychlým připojením omezován. 
U nás se místo toho před rokem uvažovalo o zdanění bezdrátového připojení, což by poškodilo právě tyto malé poskytovatele na konci cesty mezi internetem a jeho uživateli. 
 
Jako by Sobotkovi ministři nechápali význam rychlého internetu a nabízených možností, jak zjednodušit občanům i podnikatelům administrativu, jak všem lidem a firmám otevřít možnosti nové ekonomiky, tvořit nové internetové produkty, dostat se k informacím o očekáváních trhů, vzdělávat se. Vláda na internet vzpomene, jen když ho může využít k nějaké represi, jakou je třeba kontrolní hlášení DPH nebo evidence tržeb. Jenže vláda zřejmě nedomýšlí, že je v jejím zájmu, aby v každé obci byl dostupný rychlý signál. Nebo to ví, ale stejně není schopna udělat potřebné kroky. Obojí vyjde na stejno. 
 
Že jsme s rychlým internetem pozadu, to ještě není důvod mávnout rukou. Podmínkou úspěšné budoucnosti celé země i jednotlivců je, že se každý občan i v té nejzapadlejší obci dostane ke kvalitnímu připojení. A to jim stát nemůže poskytnout. Může ale vytvořit nediskriminační podmínky, aby se do výstavby rychlých sítí mohlo zapojit co nejvíce podnikatelských subjektů všech velikostí, doslova každý, kdo v oboru podniká, a ne jen nějaká předem omezená skupina. To mimochodem přinese kvalitnější služby a příznivé ceny pro zákazníky a stát bude schopen využít i nemalé prostředky z EU. 
A snad pak ministerstvo vnitra znovu rozpohybuje i další IT projekty. Je smutné, když má v polovině února na webu v sekci novinky v e-governmentu poslední zprávu ze 6. srpna loňského roku. 

štítky: # # # #